Nordmenn legger mer ansvar på stat og kommuner

Nordmenn er mer tilbøyelige til å legge ansvaret for omstillingen til en sirkulær økonomi over på offentlig sektor. Det er dermed stor forskjell sammenliknet med hvordan det ser ut i de nordiske nabolandene. Det viser studien The Nordic Market for Circular Economy som slippes i Norge i dag.

37 % av nordmenn synes at staten og kommunene har ansvar for at innbyggerne gjenvinner, kjøper og selger second-hand samt engasjerer seg i delingstjenester.

Tilsvarende tall i Sverige er 25 % og i Danmark og Finland kun 22 %. I Norges naboland stiller man i stedet krav til privat sektor. Det forventes at virksomheter skaper nye og innovative tjenester som gjør det enklere for vanlige folk.

– I Norge er forventningene og også avhengigheten av staten generelt sett høyere enn i f.eks. Sverige. Det har sine historiske årsaker. Men kanskje mest interessant er det å se at privat sektor kommer unna så lett i disse spørsmålene. Det er tross alt virksomhetene som skaper økt forbruk, sier Erik Elvingsson Hedén, AD i SB Insight som står bak studien.

Felles for alle nordiske land er at de fleste av innbyggerne stiller høyest krav til seg selv.

I Finland har staten offentliggjort at man skal bli verdensledende på sirkulær økonomi. Det er også der interessen for spørsmålet er størst blant vanlige folk.

Studien The Nordic Market for Circular Economy gjennomføres hvert år siden 2017 av analysefirmaet SB Insight. Årets resultat baseres blant annet på intervjuer med 2700 innbyggere i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.